411Αεροψεκασμοί ανακοινώνονται αλλά τα ενοχλητικά έντομα γίνονται ολοένα και περισσότερο επιθετικά

Τον βίο… αβίωτο, κάνουν τα κουνούπια στους κατοίκους της Μακεδονίας, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί σε επικίνδυνο βαθμό λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων, αλλά και του αναποτελεσματικού τρόπου καταπολέμησής του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στο δήμο Θερμαϊκού, λόγω των δύο υδροβιότοπων του Αγγελοχωρίου και της Επανομής, όπου αναπαράγονται με καταπληκτική ταχύτητα τα ενοχλητικά έντομα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Σπύρο Μουρελάτο, «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του διημέρου της 20ής και 21ης Μαίου, παρήχθησαν μεγάλοι πληθυσμοί ακμαίων κουνουπιών, με αποτέλεσμα η όχληση να είναι μεγάλη».
Οι βροχοπτώσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα έντονες στον κάμπο της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης, την ανατολική Θεσσαλονίκη αλλά και την περιοχή ανάμεσα στα Ψακούδια και τα Μουδανιά της Χαλκιδικής. «Είναι χαρακτηριστικό ότι, το διήμερο 20 και 21 Μαίου καταγράφηκαν πάνω από 70 με 80 χιλιοστά νερού. Σε μιάμιση μέρα έπεσε το 15 με 20% της συνολικής ετήσιας βροχόπτωσης», επισήμανε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μουρελάτος.
Ωστόσο διευκρινίζει ότι το είδος του κουνουπιού που προκαλεί την όχληση δεν είναι διαβιβαστής μολυσματικών ασθενειών και εκτιμά ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μέσα στις επόμενες πέντε με δέκα ημέρες.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι δράσεις του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών με επίγειες και εναέριες δράσεις. Ψεκασμοί διενεργούνται σε έκταση 40.000 έως 50.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το αρδευτικό Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, το αρδευτικό Αιγινίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το αρδευτικό Σερρών στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται εναέριες προνυμφοκτονίες στα φυσικά συστήματα της Περιφέρειας (περιοχή Καλοχωρίου, Δέλτα Αξιού, Δέλτα Αλιάκμονα, Κορινός, Επανομή, Αγγελοχώρι), ενώ συνεχίζονται και οι ψεκασμοί από εδάφους, στο φυσικό και το αστικό σύστημα της Περιφέρειας.

Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο έγιναν μέχρι σήμερα οι αεροψεκασμοί που ανακοινώνονται στην περιοχή των υδροβιότοπων του Αγγελοχωρίου και της Επανομής, καθώς τα κουνούπια συνεχίζουν στο Θερμαϊκό να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται ολοένα και πιο… απειλητικά.