Κατάμεστο, ήταν το Φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου «Αστέρια» των Σερρών, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου «ΟΙ μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα», που οργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών.

Asteria3

Σύμφωνα με όσα έγραψε στο σημερινό της φύλλο η τοπική εφημερίδα «Σερραϊκή Εβδομάδα», το θέμα του βιβλίου, καθαρά πολιτικό και ιστορικό, όπως και ο τίτλος του το προσδιορίζει, προσέλκυσε το ενδιαφέρον, κι έτσι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες Σερραίοι.

Για το βιβλίο μίλησε αρχικά ο δικηγόρος και λογοτέχνης Νίκος Φαλαγκάρας, που αναφέρθηκε εν συντομία στο περιεχόμενό του καθώς και στην σύνδεση των πολιτικών δολοφονιών μεταξύ τους, παρ΄όλο που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 50 χρόνων.
Asteria1
Στη συνέχει τον λόγο πήρε η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του δολοφονημένου από τη χούντα βουλευτή της Αριστεράς, Γιώργη Τσαρουχά και αναφέρθηκε στο παρακράτος της εποχής και σε αυτούς που κινούσαν τα νήματα και οι οποίοι φοβούμενοι την άνοδο της αριστεράς, δεν δίστασαν να φτάνουν μέχρι και τον φονο του βουλευτή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, για να συκοφαντήσουν την αριστερά και να σπείρουν τον φόβο στον λαό. Ενώ έκανε εκτενή αναφορά στους αγώνες του πατέρα της, Γιώργη Τσαρουχά στο νομό Σερρών, την τεράστια προσφορά του αλλά και τους αγώνες τους οποίους υπέστη.Ο συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εξετάζοντας διεξοδικά το κάθε ένα από αυτά τα εγκλήματα, διαπίστωσα έκπληκτος ότι παρουσίαζαν μεταξύ τους αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.  Ομοιότητες τέτοιες, που οδηγούν τον καθένα να αναρωτιέται μήπως οργανώθηκαν από το ίδιο σκοτεινό κέντρο, αν και η πρώτη πολιτική δολοφονία που περιγράφω, απέχει από την τελευταία κοντά έξι δεκαετίες. Κι όμως, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τόσο κατά τη διάπραξη, όσο και τη συγκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών, παρέμενε σχεδόν η ίδια. Λες και οι δολοφονίες αυτές σχεδιάζονταν και εκτελούνταν από έναν κοινό εγκέφαλο».
Asteria2

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Asteria6Μέσα από το βιβλίο αυτό, ο Σπύρος Κουζινόπουλος αξιοποιώντας σημαντικά νέα στοιχεία, ντοκουμέντα και άγνωστο φωτογραφικό υλικό, φωτίζει συνταρακτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μακεδονική πρωτεύουσα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη.
Η Θεσσαλονίκη σημαδεύτηκε για μία δυσάρεστη πτυχή της ιστορίας της, ως η πόλη των πολιτικών δολοφονιών, δεδομένου ότι εδώ, στη διάρκεια του 20ου αιώνα, σε σκοτεινές περιόδους της νεότερης  ιστορίας, οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν μεγάλες πολιτικές δολοφονίες, οι περισσότερες των οποίων ελάχιστα εξιχνιάστηκαν και οι ηθικοί τους  αυτουργοί δε βρέθηκαν ποτέ, παραμένοντας στο απυρόβλητο.