gmail

Ένας άλλος προβληματισμός για την ομάδα του Gmail ήταν η εμφάνιση της εφαρμογής. Ήταν ένα διαφορετικό προϊόν από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες της Google (Google Search και Google News), οπότε δεν υπήρχε κάτι στο οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν πλήρως. Κατέληξαν μετά από τρεις μεγάλες φάσεις στην εμφάνιση που αναγνωρίζουμε οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα.

Εκτός, όμως, από την εμφάνιση το Gmail αντιμετώπιζε και σκεπτικισμό στο τεχνικό του υπόβαθρο. Τα Hotmail και Yahoo Mail της εποχής ήταν γραμμένα σε απλή HTML και δεν είχαν την απόκριση μιας εφαρμογής για Windows ή Mac. Ο Buchheit παρέκαμψε αυτόν τον περιορισμό χρησιμοποιώντας JavaScript που σήμερα χρησιμοποιούν όλες οι web εφαρμογές αλλά τότε ήταν απλώς ένα πείραμα.

Τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Gmail είχαν τις καλές και τις κακές τους στιγμές. Η Google έχει δεχθεί αυστηρή κριτική τα τελευταία χρόνια για την πολιτική της στον σεβασμό του προσωπικού απορρήτου των χρηστών της ενώ και η ίδια η φιλοσοφία του e-mail φαίνεται να διεισδύει περισσότερο από όσο θα έπρεπε στη ζωή μας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα πρώτα αυτά χρόνια του Gmail στο εξαιρετικό αφιέρωμα του TIME. Για να δούμε τα επόμενα 10 χρόνια…