epanomiτης Ντίνας Ιωακειμίδου
Στον υγρότοπο της Επανομής, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως ζώνη ειδικής προστασίας, ως ειδική ζώνη διατήρησης και ως καταφύγιο άγριας ζωής, οχήματα του δήμου Θερμαϊκού εισέβαλαν ισοπεδώνοντας τις αμμοθίνες. Στη συνέχεια μετέφεραν την άμμο σε χώρο beach bar για τη δημιουργία πάρκινγκ.

Ο υδροβιότοπος της Επανομής λειτουργεί ως καταφύγιο αποδημητικών πτηνών ενώ τα φυτά που φύονται στις αμμοθίνες συγκρατούν με τις ρίζες τους το λιγοστό έδαφος που υπάρχει.
Η παρέμβαση των οχημάτων του δήμου -και όχι για πρώτη φορά- σημειώθηκε σε έκταση που αποτελεί χώρο φωλεοποίησης για τον θαλασσοσφυριχτή (charadrius alexandrinus) -είδος πουλιού.
Εκεί επίσης φύεται και ο κρίνος της θάλασσας (pancratium maritimum).
Ησσονος σημασίας, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχτεί, η προστασία της βιοποικιλότητας για τον δήμο, που παραβιάζει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη νομοθεσία.
To μείζον είναι να… αναφύονται καινούργια beach bars.
«Τα οχήματα του δήμου αποψίλωσαν μια έκταση 3,5 στρεμμάτων. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την αυτοψία που διενήργησε η Δασική Υπηρεσία» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Μπούσμπουρας, βιολόγος, μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας.
«Τα beach bars, που έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και μια δεκαετία, αυξάνονται και πληθύνονται. Ομως εδώ φωλιάζουν πολλά αποδημητικά πουλιά και σπάνια φυτά φυτρώνουν. Μπαίνουν με τα γκρέιντερ και ισοπεδώνουν τα πάντα» προσθέτει ο κ. Μπούσμπουρας.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών από την Ορνιθολογική Εταιρεία ενώ καλούνται οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να τη διερευνήσουν.
Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Κωνσταντίνας Ντεμίρη, υπεύθυνης περιβαλλοντικής πολιτικής της οργάνωσης, τα beach bars, σύμφωνα με τις δορυφορικές απεικονίσεις, συνιστούν μόνιμες κατασκευές ενώ τονίζεται ότι αντίστοιχες ενέργειες έχουν πολλάκις καταγραφεί στην περιοχή.
Μάλιστα υπογραμμίζεται πως ακόμη και η άμμος θεωρείται περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου και επομένως ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
«Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις απαγορεύονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ρητά, ενώ έρχονται σε αντίθεση και με τις δράσεις του προγράμματος LIFE+ (πρόγραμμα στο οποίο εταίρος ήταν και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αποκατάσταση και προστασία των λιμνοθαλασσών Επανομής και Αγγελοχωρίου). Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται, παραβιάζονται οι ακόλουθες διατάξεις του Ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας: H απαγόρευση «κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως (…) ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες (…) καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».
Επίσης: «Μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύονται η θήρα, η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή των φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων (…) ενώ δεν επιτρέπονται επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις με τη χρήση μηχανημάτων» τονίζεται με έμφαση.
Καλείται δε ο δήμος να προβεί στα δέοντα για την αποκατάσταση της ζημιάς.
Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε και ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας-Αλληλεγγύης Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις επί των καταγγελιών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
«Η καταστροφή και το ξεπούλημα της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς θα είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών