Ερώτηση της “Συμπολιτείας” για τα οικονομικά του Δήμου Θερμαϊκού

 

kouzin11Ερώτηση προς το δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, κατέθεσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ζητώντας να πληροφορηθεί το δημοτικό συμβούλιο για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, ιδιαίτερα μετά τις προ ημερών δηλώσεις του δημάρχου ότι «ο δήμος είναι κατεστραμμένος και ισοπεδωμένος», καθώς τα χρέη του υπερβαίνουν τα 20 εκατ, ευρώ.

Οι δηλώσεις αυτές του δημάρχου, έγιναν σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε πριν λίγες ημέρες για να παρουσιάσει τον απολογισμό τριμήνου που ανέλαβε, από 1ης Σεπτεμβρίου 2014, τη διοίκηση του Δήμου.

Με την ερώτησή του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» επισημαίνει τον κίνδυνο, εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαυρομάτης, τότε ο δήμος Θερμαϊκού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί στο «κόκκινο» με τις όποιες εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τους δημότες θα σήμαινε κάτι τέτοιο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Σπ. Κουζινόπουλου έχει ως εξής:

«Προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη

Κύριε δήμαρχε,

Σας παρακαλώ να ενημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα οικονομικά του Δήμου, δεδομένου ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση του Σώματος επ΄αυτού.

Το ερέθισμα για την ερώτηση, μου το έδωσε πρόσφατη συνέντευξη τύπου την οποία οργανώσατε και όπου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, δηλώσατε ότι «Ο δήμος Θερμαϊκού δίνει μάχη για την εξυγίανση των οικονομικών, αλλά και για να καλύψει τις μαύρες τρύπες που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι τα χρέη του δήμου ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη άρχισαν οι πρώτες κατασχέσεις από ιδιώτες και προμηθευτές».

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πλήρης ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο τόσο από εσάς προσωπικά, όσο και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου, για το ύψος των χρεών του, καθώς, όπως αναφέρατε στην ίδια συνέντευξη «Παραλάβαμε έναν κατεστραμμένο, στην ουσία έναν ισοπεδωμένο δήμο, με τεράστια λειτουργικά, οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα, με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και μηδενική αποτελεσματικότητα».

Συγκεκριμένα, συνέχιζε το δημοσίευμα, οι υποχρεώσεις αφορούν 16 εκατ. ευρώ για το δήμο, 3 εκατ. ευρώ για τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης, συν τις επισφάλειες που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ, για φορολογικές οφειλές 1,35 εκατ. ευρώ και για τα νομικά πρόσωπα ΔΗΚΕΘ και ΤΕΘ 1,1 εκατ. ευρώ και 45.000 αντίστοιχα».

Εάν τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, τότε ο δήμος Θερμαϊκού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί στο «Κόκκινο» με τις όποιες εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τους δημότες θα σήμαινε κάτι τέτοιο.

Τέλος θεωρούμε κύριε δήμαρχε ότι τα όποια στοιχεία αφορούν το δήμο μας, θα πρέπει πρώτα να ανακοινώνονται στο δημοτικό συμβούλιο και μετά να διοχετεύονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Νέα Μηχανιώνα 9 Δεκεμβρίου 2014

Σπύρος Κουζινόπουλος