Σύλλογος Βαλτεσινιωτών

 «Η Κοίμηση της Θεοτόκου»

Κλεισθένους 17, 10552 Αθήνα

Τηλ/fax: 210-3252394

Email: valtessiniko@gmail.com  / www.valtesiniko-arkadias.gr

ValtesinikoPanorama1s

Αγαπητοί φίλοι,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Βαλτεσινιωτών θέλει να σας ενημερώσει για την ιστορία, τις φυσικές ομορφιές και την τουριστική υποδομή του χωριού μας.

 

Το Βαλτεσινίκο, βρίσκεται στην επαρχία Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας και απέχει από την Τρίπολη 64χλμ. Στο δρόμο προς την Ολυμπία-Πύργο, μετά τη Βυτίνα, στρίβουμε δεξιά σε μια θαυμάσια διαδρομή 10 χλμ μέσα στο δάσος από έλατα συναντάμε, σε αμφιθεατρική θέση και σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το κεφαλοχώρι Βαλτεσινίκο.

 

Το χωριό μας, έχει περίπου 300 μόνιμους κατοίκους, δύο ενορίες, πολλές εκκλησίες, δύο Μονές, πέντε ξενώνες και τρεις παραδοσιακές ταβέρνες (δύο μέσα στο χωριό και μία στο δάσος) και πολλές διαδρομές στο δάσος για τους περπατητές.

 

Οι δύο μεγάλες εκκλησίες, Άγιοι Θεόδωροι και Άγιος Γεώργιος έχουν ξύλινα σκαλιστά τέμπλα από ντόπιους ξυλόγλυπτες. Ο Άγιος Γεώργιος έχει επίσης οκτάγωνο μεγάλο τρούλο και διώροφο γυναικωνίτη (τρεις μόνον εκκλησίες έχουν διώροφο γυναικωνίτη – ο Άγιος Γεώργιος Βαλτεσινίκου, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και μία εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη).

 

Οι εφημέριοι των εκκλησιών λειτουργούν όλες τις γιορτές και Κυριακές και είναι πάντα πρόθυμοι για κάθε προσωπική λειτουργία.

Η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου αρχικά κτίστηκε γύρω στο 900μ.χ., επί τουρκοκρατίας, έχει καεί δύο φορές και έχει ξανακτιστεί.

Σήμερα, έχει έναν Μοναχό τον Δανιήλ, πρόθυμο για την ξενάγηση και φιλοξενία των επισκεπτών.

 

Η Μονή του Αγίου Νικολάου είναι σε ένα πολύ ωραίο φαράγγι, έχει δύο εκκλησίες μέσα στους βράχους, της Αναλήψεως και τον Άγιο Νικόλαο, όπου διασώζονται αρκετές τοιχογραφίες. Εκεί, το 1826, έγινε μάχη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των στρατευμάτων του Ιμπραήμ. Η μάχη είχε άδοξο τέλος για τα τουρκικά στρατεύματα και ο Ιμπραήμ έδωσε εντολή να κάψουν το Βαλτεσινίκο.

 

Το Χωριό του Σήμερα και του Αύριο 

                  Βαλτεσινίκο

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου                        

Μιχάλης Αναγνωσταράς                                                                                                               Πρόεδρος του Συλλόγου

Τηλ 6972841315