eyathΜε δύο κινήσεις οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, που συμμετέχουν στην διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, απάντησαν στο έγγραφο Μιχελάκη που χαρακτήριζε παράνομες τις κάλπες μέσα στα σχολεία αλλά και το πρόβλημα με τη χρήση των εκλογικών καταλόγων.
Μετά από σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι κάλπες έξω από τα προαύλια των σχολείων και μην χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία εκλογικοί κατάλογοι αλλά κατάλογοι δημοτών, από τα δημοτολόγια των δήμων της Θεσσαλονίκης. Τις σχετικές αποφάσεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αμέσως μετά τη σύσκεψη .«Είμαστε θεσμικός φορέας. Έχουμε το δικαίωμα σύμφωνα με τον νόμο 3852 να διεξάγουμε δημοψήφισματα» δήλωσε ο Σίμος Δανιήλιδης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «Ας το πάρουν απόφαση. Το δημοψήφισμα θα γίνει και να πάψουν να ταλαιπωρούν και εμάς και τους δικαστικούς υπαλλήλους».
Να σημειώσουμε ότι οι κάλπες εντός των σχολικών συγκροτημάτων «προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίζουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία» χαρακτηρίζονται παράνομες σε έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης. Το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ήρθε μια μέρα πριν το άτυπο δημοψήφισμα που διοργανώνει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Στο έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «περιήλθαν στην Υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαΐου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών σε κάποιους δήμους της χώρα κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίζουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».
Στο ίδιο έγγραφο αφού αναφέρονται οι προβλέψεις σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, ζητείται από τον Χαράλαμπο Αθανασίου να μεριμνήσει « για την ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής όσο και των Εφόρων των αντιπροσώπων δικαστικής Αρχής προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας».
Νωρίτερα η Περιφέρεια Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη τύπου, για το αυριανό δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, «με αφορμή σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν για τη διεξαγωγή του» όπως σημειώνεται στην σχετική πρόσκληση που απέστειλε στα ΜΜΕ.

«Παράνομη η χρησιμοποίηση των εκλογικών καταλόγων»

Την ίδια ώρα σε άλλο έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, το οποίο έχει αποσταλεί στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και κοινοποιείται στον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 23, παρ. 1, 2 και 4 εδ. β΄  και  γ΄ του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012 η παραχώρηση ή χρησιμοποίηση των εκλογικών καταλόγων από οποιοδήποτε άλλο, πλην των περιοριστικά αναφερομένων προσώπων στις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 των ως άνω άρθρων ή για σκοπό μη εκλογικό απαγορεύεται».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι «οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι τρία χρόνια και με στέρηση των δικαιωμάτων και των θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Π.Κ από ένα μέχρι τρία χρόνια».
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών» και στην ουσία  ζητείται  να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για την οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  «“αξιώνει” εφαρμογή».

πηγή: agelioforos.gr