Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Αγγελοχωρίου στον υποψήφιο Δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή, ο οποίος στην ομιλία του, εκτός από τους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού «ΘΕΡΜΑγΙΚΟΣ – Καλύτερη ζωή για όλους», αναφέρθηκε και στον Φάρο, αλλά και τα οχυρά, που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» για την περιοχή!

Ο Φάρος Αγγελοχωρίου χτίστηκε το 1864 και για χρόνια ολόκληρα φώτιζε το Θερμαϊκό Κόλπο, βοηθώντας τα καράβια, που διέρχονταν από τα νερά του, να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους. Σήμερα, όμως, ο περίφημος Φάρος, στέκεται μόνος κι έρημος, περιμένοντας όχι τους ναυτικούς, αλλά τους ντόπιους κατοίκους, καθώς και επισκέπτες, για να τους… πει θαλασσινές ιστορίες του παρελθόντος! Ο Φάρος, ανακαινίστηκε, όταν το 2006 εντάχθηκε στο «Πρόγραμμα Ανακαίνισης των 9 πέτρινων Φάρων της Μεσογείου», ωστόσο, παραμένει κλειδωμένος από τη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, διότι σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι κεραίες του ΣΔΑΜ (Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου), όπου είναι και το Κέντρο Εκπομπής Αγγελοχωρίου.

«Θα κάνω ό, τι περνάει απ’ το χέρι μου, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος για τον κόσμο.  Ο Φάρος Αγγελοχωρίου αποτελεί πραγματικό μνημείο για τον τόπο μας και δεν είναι σωστό να είναι κλειστός. Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και οι απλοί επισκέπτες, θέλουν να θαυμάσουν από κοντά το Φάρο και να μάθουν την ιστορία και τα μυστικά του», επισήμανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θερμαϊκού.

Ο Γιώργος Τσαμασλής δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για τα ναυτικά οχυρά, που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από το Φάρο, τα οποία χτίστηκαν την περίοδο 1883-1885 από Γερμανούς μηχανικούς, για λογαριασμό του τουρκικού στρατού.

Ο Γιώργος Τσαμασλής δεσμεύτηκε πως θα αξιοποιήσει και θα αναδείξει και αυτόν το χώρο που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για την περιοχή και τους κατοίκους της.

«Τα οχυρά και όλος ο περιβάλλων χώρος, θα πρέπει να καθαριστούν και να ανακαινιστούν άμεσα, για να γίνουν εύκολα προσβάσιμα και ο κόσμος να τα επισκέπτεται καθημερινά», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΘΕΡΜΑγΙΚΟΣ – Καλύτερη ζωή για όλους».

Να σημειωθεί πως η 4η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων ήταν υπεύθυνη και επιτηρούσε τα οχυρά, όμως δεν μπόρεσε να καθαρίσει και να ανακαινίσει πλήρως το χώρο, αφού όπως λέει ο λαός: «έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου»!

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η πρόταση που έκανε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Ο Φάρος» στον Γιώργο Τσαμασλή, λέγοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής, με εθελοντική πρωτοβουλία και εργασία, αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τα οχυρά, ώστε να μειωθεί το κόστος, κάτι που συγκίνησε τον υποψήφιο Δήμαρχο Θερμαϊκού!