ΚουζινόπουλοςΣπύρος Κουζινόπουλος: «Πρώτο μας μέλημα, να ξεβρωμίσουμε το δήμο Θερμαϊκού»

 

«Γλιτώστε μας επιτέλους από τα σκουπίδια, απαλλάξτε μας από τη βρωμιά και τη δυσωδία, προφυλάξτε μας από τη δυσφήμηση της περιοχής μας με τα βουνά των απορριμμάτων που συσσωρεύονται διαρκώς», ήταν η έκκληση που απηύθυναν δεκάδες κάτοικοι των Νέων Επιβατών προς τον υποψήφιο δήμαρχο Θερμαϊκού, Σπύρο Κουζινόπουλο κατά τη συνάντηση μαζί του στην εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της περιοχής. Η απάντηση του επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ήταν κατηγορηματική: «Πρώτο μας μέλημα, μόλις αναλάβουμε το δήμο, είναι να ξεβρωμίσουμε το Θερμαϊκό».

Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι των Νέων Επιβατών στον Σπύρο Κουζινόπουλο και στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που τον συνόδευαν, ήταν θερμή κι εγκάρδια. Όπως τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπολιτείας», τα σκουπίδια, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη και πηγή μόλυνσης και για τα οκτώ διαμερίσματα του Θερμαϊκού, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εσόδων για το δήμο. Για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι ένας από τους τρόπους επίτευξης αυτού του στόχου, θα είναι η ανάπτυξη της κομποστοποίησης σε οικιακό, επιχειρησιακό και δημοτικό ερπίπεδο.

«Μοιράζοντας στους δημότες όσο γίνεται περισσότερους κάδους κομποστοποίησης και παροτρύνοντας, με κατάλληλη ενημέρωση, όλους τους δημότες να εφαρμόσουν την κομποστοποίηση, τότε θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων έως και 30%-40%. Κάτι που θα σήμαινε λιγότερο κόστος για την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, άρα λιγότερα δημοτικά τέλη», παρατήρησε ο Σπύρος Κουζινόπουλος. Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις τεράστιες ευθύνες όχι μόνο της απερχόμενης δημοτικής αρχής, αλλά και των πρώην δήμων (Μηχανιώνας κ.α.), που άφησαν το δήμο με πεπαλαιωμένα απορριμματοφόρα, «σαράβαλα που καθημερινά είναι ακινητοποιημένα και θέλουν συνεργείο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε δημότες που συνάντησε ο υποψήφιος δήμαρχος σε καφετέριες των Νέων Επιβατών, περιέγραψε σημεία του προγράμματος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», που προβλέπει μεταξύ των άλλων για το μέγα θέμα των σκουπιδιών:

-Συνεχής ενημέρωση, προβολή της ανακύκλωσης και παροχή εξοπλισμού οικιακής κομποστοποίησης

-Επέκταση των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί), με υποχρεωτική συμμετοχή υπηρεσιών, σχολείων, επιχειρήσεων.

-Δημιουργία «Πράσινων Σημείων» συγκέντρωσης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση.

-Προγράμματα χωριστής συλλογής ειδικών αποβλήτων με υποχρεωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων.

-Κοινωνικές δράσεις και τιμολογιακά μέτρα για την προώθηση προϊόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα. Ιδιαίτερο ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι σύλλογοι επαγγελματιών της περιοχής

-Οικονομική και θεσμική ενίσχυση δραστηριοτήτων στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης-ανάκτησης υλικών κ.α.