1800TTIPFREEΝα κηρυχθεί ο Δήμος Θερμαϊκού ως «Ζώνη Ελεύθερη από τη συμφωνία ΤΤΙΡ», ακολουθώντας το παράδειγμα χιλιάδων Ευρωπαϊκών δήμων, ζητάει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με πρόταση που απέστειλε προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη και το 33μελές δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνοντας παράλληλα τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.
Όπως αναφέρουν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, Θοδωρής Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας, αν εφαρμοστεί η «Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) που συζητείται μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις για ολόκληρη την γηραιά ήπειρο και τους πολίτες της. Γιαυτό και πάνω από 10.000 μέχρι σήμερα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια σε όλη την Ευρώπη, έχουν αντιταχθεί στη συζητούμενη συμφωνία. Και μεταξύ αυτών μεγάλοι δήμοι όπως της Βαρκελώνης στην Ισπανία, του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Μπίρμινχαμ στην Αγγλία, πόλεις και περιφέρειες στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, κ.ά
Ταυτόχρονα, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες υπογράφουν συνεχώς εκκλήσεις για να αποτραπεί η εφαρμογή της ανάρμοστης αυτής «σχέσης», που θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα σε αξίες όπως το κοινωνικό κράτος, η δικαιοσύνη, η τοπική αυτοδιοίκηση,το περιβάλλον, η Δημοκρατία. Ενώ την ίδια ώρα θα επιβάλλεται η ανεξέλεγκτη επικυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών πάνω στα ίδια τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους.
Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από την τυχόν σύναψη της συμφωνίας ΤΤΙΡ, αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ε.Ε., θα δίνεται η δυνατότητα σε πολυεθνικές εταιρείες να προσφύγουν σε μια επιτροπή διαιτησίας παρακάμπτοντας εθνικό και ευρωπαϊκό δικαστήριο, μηνύοντας κράτη και δήμους για διαφυγόντα κέρδη όταν εφαρμόζουν περιβαλλοντική, εργασιακή ή άλλη νομοθεσία. «Πρόκειται για μια εξίσωση των προτύπων ποιότητας των δύο πλευρών του Ατλαντικού προς τα κάτω με γνώμονα αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε κόστος», τονίζουν οι εκπρόσωποι της «Συμπολιτείας» και ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού να αντιταχθεί στη συμφωνία, κηρύσσοντας παράλληλα συμβολικά το Δήμο Θερμαϊκού ως «Ελεύθερη Ζώνη» από την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).
Ολόκληρη η πρόταση των τριών συμβούλων της δημοτικής παράταξης έχει ως εξής:
Συμπολιτεία Θερμαϊκού.

Π Ρ Ο Τ Α Σ Η
Προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κ. Σπύρο Αδαμίδη και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την επιστολή μας αυτή οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» προτείνουμε να κηρυχθεί από το δημοτικό μας συμβούλιο ο Δήμος Θερμαϊκού ως Ζώνη Ελεύθερη από την «Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ). Μία συμφωνία που αν εφαρμοστεί, θα είναι καταστροφική για ολόκληρη την γηραιά ήπειρο και τους πολίτες της.
Αυτός είναι και ο λόγος που εκατοντάδες μεγάλοι και μικροί δήμοι σε όλη την Ευρώπη αντιτάσσονται με αποφάσεις και ψηφίσματά τους στη συγκεκριμένη συμφωνία. Παράλληλα, εκατομμύρια συνάνθρωποί μας υπογράφουν για να αποτραπεί η εφαρμογή της, που θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα σε αξίες όπως το κοινωνικό κράτος, η δικαιοσύνη, η τοπική αυτοδιοίκηση, η Δημοκρατία. Ενώ την ίδια ώρα θα επιβάλλεται η ανεξέλεγκτη επικυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών πάνω στα ίδια τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους.
Ένα τεράστιο κύμα ανακήρυξης δήμων και περιφερειών σε «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP» έχει ξεκινήσει και απλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη. Δημοτικά Συμβούλια μεγάλων δήμων όπως του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Μπίρμινχαμ στην Αγγλία, πόλεις και περιφέρειες στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, κ.ά. κηρύσσουν τις περιοχές τους και τις πόλεις TTIP FREE ZONES. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, 10.000 πόλεις και χωριά έχουν κηρυχτεί «Ελεύθερες Ζώνες».
Εμβληματικής σημασίας είναι η απόφαση του Δήμου Βαρκελώνης να ανακηρύξει την πόλη «Ζώνη Ελεύθερη από την TTIP και τη CETA» (η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) καθώς και η διοργάνωση της ιστορικής Συνάντησης των Ευρωπαίων Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βαρκελώνης 21 και 22 Απριλίου 2016 για τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων Ελεύθερων Ζωνών από τις Συμφωνίες.
Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Και παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών γίνονται εν κρυπτώ, με πλήρη αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια, υπάρχουν αρκετές εκθέσεις για τις επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο που θα επιφέρει η συμφωνία αυτή αν τεθεί σε ισχύ.
Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τις συζητήσεις, εάν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα βρεθούν σε κίνδυνο κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα των τροφίμων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αγροτική παραγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινά αγαθά, η ίδια η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και κύρια το κράτος δικαίου.
Για παράδειγμα θα δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες να προσφύγουν σε μια επιτροπή διαιτησίας παρακάμπτοντας εθνικό και ευρωπαϊκό δικαστήριο, μηνύοντας κράτη και δήμους για διαφυγόντα κέρδη όταν εφαρμόζουν περιβαλλοντική, εργασιακή ή άλλη νομοθεσία. Πρόκειται για μια εξίσωση των προτύπων ποιότητας των δύο πλευρών του Ατλαντικού προς τα κάτω με γνώμονα αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε κόστος.
Με την εφαρμογή της συμφωνίας ΤΤΙΡ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει πιο αυστηρούς κανόνες για τα θέματα που αφορούν τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τους κανονισμούς για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, θα πρέπει να συμβαδίσει με τις αμερικάνικες προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα αυτής της εξισορρόπησης των περιορισμών, θα είναι να «ξεκλειδώσουν» τα ευρωπαϊκά σύνορα για εταιρείες που θα εισάγουν τέτοιου τύπου προϊόντα, αλλά και να αρχίσει η Ευρώπη να δημιουργεί τα δικά της αντίστοιχα προϊόντα.
Επομένως, όλα τα δημόσια αγαθά θα μπορούν να γίνουν προϊόντα αγοραπωλησίας, τονώνοντας έτσι την «υγιή επιχειρηματικότητα», ακόμη και όταν πρόκειται για τομείς όπως για παράδειγμα το νερό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ενέργεια, η υγεία και η παιδεία.
Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και με βάση το συνοδευτικό κείμενο που επισυνάπτουμε με πληροφορίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι συμφωνίες στη ζωή μας, θεωρούμε βέβαιο ότι το δημοτικό μας συμβούλιο θα αντιταχθεί στη συμφωνία, κηρύσσοντας παράλληλα συμβολικά το Δήμο Θερμαϊκού ως «Ελεύθερη Ζώνη» από την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)
Περαία 30 Μαίου 2016
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Σπύρος Κουζινόπουλος
Θοδωρής Ζδούκος

Γιάννης Τσακμάκας