BEATSΟμάδα νομικών κατά των ιδιωτικοποιήσεων που επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ σε ολόκληρη τη χώρα έχει συσταθεί στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα συστάθηκε αρχικά με σκοπό να προετοιμάσει το αίτημα των πολιτών της Θεσσαλονίκης προς την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με το οποίο θα ζητείται να ακυρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ ως αντισυνταγματική, σύμφωνα και με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ.

 

Ομως η επίθεση του ΤΑΙΠΕΔ και το ξεπούλημα οποιασδήποτε δημόσιας περιουσίας οδήγησε τα μέλη της ομάδας στην απόφαση να διευρύνουν το πεδίο δράσης τους και να αναζητήσουν τα νομικά εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν συνολικά ή κατά περίπτωση τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Μελετάμε τους τρόπους αντίδρασης με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα νομικό οπλοστάσιο κατά του ΤΑΙΠΕΔ. Το εγχείρημα ξεκίνησε με το νερό και την ΕΥΑΘ, αλλά πλέον η κατάσταση μας υποχρεώνει να μη μείνουμε μόνο σ’ αυτό, αλλά να ασχοληθούμε και με τις εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ», λέει στην «Ε» το μέλος της ομάδας, δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό «Γειτονιές σε Δράση – Οικολογία – Αλληλεγγύη – Πολιτισμός», Ελεάννα Ιωαννίδου. Σκοπός της ομάδας νομικών κατά των ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ είναι να βρουν τα νομικά εργαλεία και να τα μοιραστούν με άλλες ομάδες πολιτών που αντιτίθενται σε ιδιωτικοποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή τους.

Μερικές μόνο από τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες έχει δραστηριοποιηθεί η ομάδα είναι η ΕΥΑΘ, η ιδιωτικοποίηση των 19 στρ. της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης και η ιδιωτικοποίηση 40 στρ. στην παραλία «Σαχάρα», της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής, η οποία έχει ήδη πουληθεί σε ιδιώτη και έχουν ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης κτισμάτων, με τις μπουλντόζες να δουλεύουν πάνω στην αμμουδιά.

Προχωρούν

Παρά το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης για την ΕΥΑΘ, αλλά και παρά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν κανονικά στην πώληση της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Μετά την επίσκεψη εκπροσώπων της ισραηλινής Mekorot, την περασμένη Παρασκευή ήρθαν και πάλι στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της γαλλικής Suez για νέα ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, η καταληκτική ημερομηνία οικονομικών προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές της ΕΥΑΘ, που είχε οριστεί η 20ή Ιουνίου, μετατίθεται κατά 15 μέρες, ώστε οι νομικοί του ΤΑΙΠΕΔ να εξετάσουν αν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία της πώλησης της ΕΥΑΘ. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) και μέλος του συντονιστικού «SOSτε το Νερό», Γιώργος Αρχοντόπουλος, δηλώνει στην «Ε» ότι «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση δεν σέβεται ούτε τη βούληση του λαού, από τον οποίο είναι εκλεγμένη, αλλά ούτε και την απόφαση του ΣτΕ, και συνεχίζει την προσπάθεια πώλησης της ΕΥΑΘ».

Νέα Παραλία

Καθημερινή ολοήμερη φύλαξη των 19 στρ. της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, που προωθεί προς ιδιωτικοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ, προφέρει η Ελληνική Αστυνομία. Μετά την αποκάλυψη της «Ε» για την επιχειρούμενη πώληση του συγκεκριμένου «φιλέτου», σταθμεύει καθημερινά στην περιοχή, στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, ένα λεωφορείο των ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να πίνουν καφέδες επί ατελείωτες ώρες κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Κατά της ιδιωτικοποίησης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι ναυταθλητικοί όμιλοι, που είναι εγκατεστημένοι επί 82 χρόνια στην περιοχή, σκοπεύουν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για να αποτρέψουν την πώληση της συγκεκριμένης έκτασης. Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την προσπάθεια πώλησης των 19 στρ. της Νέας Παραλίας ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση με τους προέδρους του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης για να συντονίσουν τις δράσεις τους κατά της επιχειρούμενης πώλησης, ενώ μέσα στην εβδομάδα το θέμα θα συζητηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου. Ο δήμος θα ζητήσει συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών για το θέμα, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις που επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ στο δήμο θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο τις επόμενες μέρες.

Οπως επισημαίνει το μέλος της ομάδας των νομικών της Θεσσαλονίκης κατά των ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, Ε. Ιωαννίδου, έχει ήδη ζητηθεί ο σχετικός φάκελος, αλλά θα δοθεί σε ένα μήνα, καθώς υπάλληλοι του ΤΑΙΠΕΔ επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας.

Τσιμέντο στη «Σαχάρα»…

Τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής έχει προκαλέσει η έναρξη εργασιών με μπουλντόζες πάνω στην αμμουδιά, γνωστή και ως «Σαχάρα». Η πανέμορφη παραλία με αμμοθίνες είναι μέρος έκτασης 40 στρ. που έχει πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη και ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης δύο κτισμάτων, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο μεγάλα παραθαλάσσια μπαρ, ενώ προβλέπεται και η ανέγερση ξενοδοχείου.

Οπως επισημαίνει η Ε. Ιωαννίδου, «έχει ζητηθεί η οικοδομική άδεια, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς προβλέπεται να ανεγερθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι «η οικοδομική άδεια αποτελεί προσωπικό δεδομένο». Επειτα από νέο αίτημα, δόθηκε ο αριθμός της άδειας (141), χωρίς όμως να αναφέρεται η ημερομηνία έκδοσης. Ενώ σε αίτημα προς την Πολεοδομία, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε να δώσει απάντηση.

Η συγκεκριμένη έκταση των 40 στρ. βρίσκεται δίπλα σε άλλη έκταση, περίπου 400 στρ., όπου η δημοτική αρχή του Δήμου Νέας Προποντίδας, στον οποίο ανήκει η Νέα Ηράκλεια, έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό σχέδιο 215 εκατ. ευρώ. Αυτό προβλέπει την ανέγερση συνεδριακού κέντρου 3.000 θέσεων, τεσσάρων ξενοδοχείων, μαρίνας, μικρής εμπορικής περιοχής, 20 κέντρων διαφόρων ειδών εστίασης, 6 μπαρ και ενός αθλητικού κέντρου με 12 γήπεδα τένις.

 

Πηγή: εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

Σπύρος Κουζινόπουλος στο Φάρος του Θερμαϊκού