NEW HOME.cdrΕργαστήριο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο Σχολείο της Φύσης στη Θεσσαλονίκη (στην περιοχή Θέρμης-Θερμαϊκού)

Πριν την έναρξη του καλοκαιριού, στο πλαίσιο μίας τριήμερης γιορτής του Σχολείου της φύσης που αφορά στη φυσική δόμηση,  διατροφή και κοινωνική /  αλληλέγγυα οικονομία, θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα εργαστήριο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που έχει ως στόχο να ανακαλύψουμε τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία με τη συνεργασία των ανθρώπων προς όφελος του καθενός/καθεμίας και με αλληλεγγύη προς όσους/ες δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα; Τι έχουν κάνει άλλες κοινότητες και τα κατάφεραν; Θα πρέπει να είναι ο καθένας μας μόνος του σε αυτή την κρίση; Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία και παράλληλα την εργασία που δεν μας επιτρέπει να νιώθουμε δημιουργικοί; Ποιοι είναι οι πόροι μας, και με ποιους τρόπους μπορούμε να τους ενεργοποιήσουμε; Η κοινότητά μας έχει ανάγκη τη φιλανθρωπία ή την αλληλεγγύη; Η κοινότητά μας έχει ανάγκη τον ανταγωνισμό ή τη συνεργασία;

Αυτό το εργαστήριο μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά περισσότερο στοχεύει να μας ενεργοποιήσει να σκεφτούμε εναλλακτικές διεξόδους που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη συλλογικών εγχειρημάτων στους τόπους διαμονής μας (οι καταρχήν προσπάθειες θα αφορούν στους Δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού, αλλά το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους/ες ενδιαφέρονται να συζητήσουν ανάλογα θέματα ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους).

Το εργαστήριο θα γίνει την Κυριακή 15/6/2014 στις 11.00-13.00 και θα θέλαμε να δηλώσετε συμμετοχή στο Εργαστήριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για να είναι δυνατή η επικοινωνία με τη διδακτική ομάδα. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Γιώργος Γριτζάς, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ μέλος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (www.univsse.gr)

Θα ακολουθήσει πικ-νικ στο χώρο του σχολείου για το οποίο θα υπάρξει συνεννόησηέτσι ώστε να αποτελέσει ένα είδος συλλογικής κουζίνας. Θα  βρείτε το Σχολείο της Φύσης ξεκινώντας από τη μέση του δρόμου που ενώνει τον Τρίλοφο με τον Πλαγιάρι και ακολουθώντας τη διαδρομή που φαίνεται στο χάρτη. Όλα τα στοιχεία επικοινωνίας και περισσότερες οδηγίες για την τοποθεσία μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

 

Επίσης στο πλαίσιο της ίδια τριήμερης γιορτής στο Σχολείο της Φύσης θα ενημερωθούμε για τον Καταναλωτικό μη κερδοσκοπικό Συνεταιρισμό Βιοςcoop (super market) για τον οποίο θα γίνει παρουσίαση το Σάββατο 14/6/2014 18.00-19.00, ενώ μαζί μας θα βρίσκονται συνεταιρισμοί που προμηθεύουν το super market για να δοκιμάσετε τις λιχουδιές τους.

Παράλληλα  θα λειτουργεί από την Πέμπτη 12/6/2014 το τριήμερο εργαστήριο φυσικής δόμησης που μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε. Όσοι θέλετε να συμμετάσχετε στο εργαστήριο φυσικής δόμησης δηλώστε το στο 23920 64370. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία,  ιδιαίτερα για όσους ασχολούνται μα τον τομέα της δόμησης. Θα υπάρχει παράλληλα και μία πιο “ερασιτεχνική” δόμηση ενός μανιταρόσπιτου (χωρίς οικονομική επιβάρυνση) για να δοκιμάσουμε όλοι μας αυτή την εμπειρία

Τέλος, την ίδια μέρα (14/6), μετά τις 21.00 η ορχήστρα των γονιών του Σχολείου θα μας συνοδέψει σε μία ευχάριστη και συλλογική βραδιά διασκέδασης.

Σας περιμένουμε γιατί ένας άλλος κόσμος δεν είναι μόνο εφικτός αλλά και υπαρκτός. Ο κόσμος που φτιάχνουμε όλοι μαζί.

(ΥΓ. Για τους λάτρεις του μουντιάλ έχει προβλεφθεί και η προβολή του αγώνα της εθνικής 14/6 19.00-20.30)

Θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το συνολικό πρόγραμμα της γιορτής

 

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Γριτζάς

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ